Habsburgs Adel

A Habsburgokat támogató legnagyobb családokról készült dokumentumfilm munkálatainál aktív szerepet játszott a Cantat csapata. Günter Fuhrmann lexikális tudásával támogatta és adta a történelmi hiteleséget a dokumentumsorozatnak.

Dokumentumfilmek

Esterházyak

Az Esterházy család a Salamon nemzetségből eredő hercegi és grófi ranggal rendelkező régi magyar főnemesi család, amely a 17. századtól meghatározó szereppel bírt a magyar történelemben. 
A család tagjai olyan magas rangú személyek voltak mint Esterházy Miklós és Esterházy Pál nádorok, Esterházy Imre esztergomi érsek, Esterházy József országbíró, Esterházy „Fényes” Miklós József, aki többek között Joseph Haydn mecénása is volt továbbá Esterházy Pál Antal a király személye körüli miniszter 1848-ban a Batthyány-kormányban, valamint Esterházy Móric magyar miniszterelnök és Esterházy Péter Kossuth-díjas magyar író is.

Liechtensteinok

Amikor 1246-ban kihalt a Babenberg-ház, Ausztriáért a cseh II. Ottokár, a magyar IV. Béla és a Habsburgok kezdtek vetélkedni. I. Heinrich von Liechtenstein Ottokárt támogatta, aki ezért cserébe nekiadományozta a dél-morvaországi Nikolsburgot (ma Mikulov). 

Amikor azonban a német királlyá választott Habsburg Rudolf kétségbe vonta Ottokár ausztriai uralmának legitimitását, II. Heinrich von Liechtenstein (I. Heinrich fia) az ő oldalára állt. A dürnkruti csatában a Habsburgok győztek és a Liechtensteinek a későbbi évszázadokban hűséges és bőkezűen jutalmazott szövetségeseik közé tartoztak.

Coburg Palota

Karel Schwarzenberg


Karel Schwarzenberg a második világháború előtt nem sokkal, 1937. december 10-én született Prágában, méghozzá egy eredetileg bajor nemesi családba, amely a 17. század óta élt cseh földön. 

A család a kommunista hatalomátvétel miatt Ausztriába költözött, így Karl végül Bécsben, Grazban és Münchenben tanult jogot és erdészetet. 

Később Csehországba visszatérve aktívan politizált és 2007 - 2009 között Csehország külügyminisztereként tevékenykedet. 

Schwarzenberg 2009-ben megalapította saját pártját, a TOP 09-et. 2010-ben ismét külügyminiszter lett.


A mai napig aktív a politikában.  

Schwarzenbergek

 A Schwarzenbergek az eredetűket a XII. századig vezetik vissza, igaz akkor még a frank Seinsheim családot alkották. Az első „igazi” Schwarzenbergről 1420-tól beszélhetünk, ugyanis I. Erkinger (Seinsheim) ekkor jutott a névadó, „Feketehegy” kastélyához, és vált Schwarzenberg bárójává. A Schwarzenbergek már a kezdetektől fogva aktívan részt vettek török hódítok elleni küzdelmekben, és későbbi rangjukat, megbecsülésüket is ennek köszönhették. Az eredeti kék csíkos, ezüst színű Schwarzenberg címerre is ennek köszönhetően került fel uralkodói engedéllyel a holló, amely egy halott török szemét vájja ki.

Coburgok

A dokumentumfilm a Koháry Coburg család történetével foglalkozik. Megismerhetjük Koháry II. Istvánt a füleki vár kapitányát, aki bizonyítva hűségét I. Lipotnak, majd hűségéért cserében hatalmas birtok tulajdonosa lesz.
Megismerjük a Koháry család férfi ágának kihalását és hogy ezután hogyan fonódik össze a Coburg és Koháry név. 
A filmben megismerjük továbbá a bécsi Coburg Palota lakóinak boldog és sokszor szomorú történeteit. 
Jó szórakozást a dokumentumfilmhez!